Schermafbeelding 2022-10-06 om 10.15.53

U heeft een proces-verbaal ontvangen

Na ontvangst van een proces-verbaal voor een bouwovertreding, zijn er enkele stappen die u kunt overwegen:


Neem kennis van de inhoud: Lees het proces-verbaal zorgvuldig door en begrijp de aard van de bouwovertreding, de specifieke punten van zorg en eventuele sancties of vereisten die erin vermeld staan.


Raadpleeg een professional: Schakel de hulp in van een architect (Regulant), stedenbouwkundige of juridisch adviseur die ervaring heeft met bouwregelgeving en -procedures. Zij kunnen u begeleiden en advies geven over mogelijke vervolgstappen.


Controleer de mogelijkheden tot regularisatie: Onderzoek of het mogelijk is om de bouwovertreding te regulariseren. Dit kan inhouden dat u de werken aanpast of herstelt om te voldoen aan de vergunde situatie, of dat u een regularisatieaanvraag indient bij de bevoegde instanties.


Dien een regularisatieaanvraag in: Als regularisatie mogelijk is, volg dan de juiste procedures en dien een regularisatieaanvraag in bij de bevoegde autoriteiten. Zorg ervoor dat alle benodigde documentatie en tekeningen worden verstrekt en dat u de vereiste vergoedingen betaalt.


Werk samen met de autoriteiten: Werk nauw samen met de gemeente of stad tijdens het regularisatieproces. Volg eventuele aanwijzingen op en reageer tijdig op verzoeken om aanvullende informatie of aanpassingen.


Volg de voorschriften en termijnen: Zorg ervoor dat u zich houdt aan de voorschriften en termijnen die zijn vastgesteld door de bevoegde instanties. Dit kan onder meer betrekking hebben op herstelwerkzaamheden, indiening van documenten en betalingen.


Verzamel bewijsmateriaal: Houd alle documentatie en communicatie met betrekking tot de bouwovertreding zorgvuldig bij. Dit kan nuttig zijn voor toekomstige referentie of als ondersteuning van uw zaak tijdens het regularisatieproces.